Mandag d. 18. september og onsdag d. 20. september kl. 17.30

EN DEJLIG MORGEN

Frankrig 2022

Instr: Mia Hansen Løve Manus: Mia Hansen Løve

Medvk: Lèa Seydoux, Pascal Greggory, Melvil Pompaud.

Længde: 112 min. Prem: 2.3.2023

 

Filmen fortæller historien om en ung kvinde og mor, Sandra, i midten af 30’erne. Hun er oversætter af profession og bor alene i Paris med sin 8-årige datter. Hun besøger sin raske 98-årige bedstemor, men langt oftere sin hjernemæssigt svækkede far i 60’erne, som har været et spændende belæst menneske, men nu lider af en neurologisk sygdom. Hans hastige forfald, der fører til, at han ikke mere kan klare sig selv, går hende meget på. Hun er et meget kærligt og omsorgsfuldt menneske. Og midt i hendes mange gøremål møder hun så en gammel ven, som vækker hele hendes kærlighedspotentiale, som hun ellers havde lagt på is. Men han har forpligtelser til kone og 10-årig søn, så det er ikke nemt… Filmen skildrer altså en moderne storby-kvindes hårde hverdagsliv med forpligtigelser og kærlighedsproblemer. Mia Hansen Løve (Bergmanns ø) er en mester i at skildre kærlighedsforviklingernes påvirkning, og de genspejles fantastisk i Lea Seydoux’s ansigt, som man ikke kan blive træt af at se på. Om der kun er ”én dejlig morgen” i hendes liv, eller om filmens titel skal forstås billedligt som at dette skildrede liv med alle dets vanskeligheder er ”en dejlig morgen”, ja det må man se den for at afgøre. Det er instruktørens på en gang enkleste og dybeste film.

Den er simpelthen ”dejlig”!

(Mandag d. 2. oktober) og onsdag d. 4. oktober kl. 17.30 ændret til

Tirsdag d. 3. oktober og onsdag d. 4. oktober kl. 17.30

A HERO

Iran 2021

Instr: Asghar Farhadi Manus: Asghar Farhadi

Medvk: Amir Jadidi, Mohsen Tanahadeh og Sahar Goldust

Længde: 127 min. Prem: 26.5.2022

 

Den iranske instruktør Asgar Farhadi er efter et par europæiske film vendt tilbage til at skildre hverdagen i Iran med en nervepirrende socialrealistisk thriller. Filmen stiller spørgsmål ved, hvem der er helt, og hvem der er skurk, og hvad der er sandt i en tid, hvor rigtigt og forkert kan afgøres af, hvad der spredes på de sociale medier, og hvilke fortællinger pressen bringer. Filmen følger den fraskilte far Rahim, der har fået to dages udgang fra fængslet. Han har fået en dom for ubetalt gæld til sin ekskones bror, og nu håber han på at kunne få lavet en aftale om tilbagebetaling. Hans redning kan blive en taske med guldmønter, som hans kæreste har fundet ved et busstoppested. Han beslutter sig for at aflevere pengene tilbage til ejermanden og udråbes som en helt. Men er han det? Han skifter konstant fra at være anstændig til utroværdig og fra at være offer til iscenesætter, og som tilskuer må man ofte genoverveje, hvem man sympatiserer med, efterhånden som plottet hele tiden skifter retning. Filmen rummer flotte skuespilpræstationer, smertelige dilemmaer og troværdige miljøskildringer. Den er anbefalelsesværdig – også fordi den giver et indblik i en anden kultur og et sygt samfund, der måske på nogle områder også spejler vores eget. Farhadi har tidligere lavet den Oscarbelønnede film: ”Nader og Simin - en separation”, ”Sælgeren” og ”Alle ved det”, og ”A Hero” vandt Grand Prix-prisen på Cannes-festivalen i 2021.

Mandag d. 23. oktober og onsdag d. 25. oktober kl. 17.30

DE OTTE BJERGE

Italien, Belgien, Frankrig 2022

Instr: Felix van Groeningen, Charlotte Vandermeersch Manus: Felix van Groeningen, Charlotte Vandermeersch

Medvk: Luca Marinelli, Alessandro Borghi og Lupo Barbiero

Længde: 147 min. Prem: 9.2.2023

 

Denne dejlige italienske film er en fortælling om venskabet mellem to drenge, der trods deres forskellighed holder hele livet. Den udspiller sig i de italienske alper, hvor storbydrengen på ferie med sine forældre hver sommer i barneårene møder den lokale landsbydreng. Han er barn af den eneste bonde tilbage i den fattige bjerglandsby, som folk er fraflyttet. De to forskellige drenge lever et vidunderligt drengeliv sammen, og tager med storbydrengens far på storslåede vandringer i bjergene og på den farlige gletsjer. Dette liv kan imidlertid ikke forsætte, men selv om børnene kommer væk fra hinanden og oplever en helt forskellig ungdom, kan de som voksne genoptage deres venskab og liv i bjergene sammen periodevis. Det er en smuk fortælling, hvor menneskelige følelser og vidunderlige naturbilleder smelter sammen. Det lykkes filmen med tre forskellige sæt skuespillere, i barndom, ungdom og voksenliv, at hylde venskabets betydning i en omskiftelig verden.

Mandag d. 6. november og onsdag d. 8. november kl. 17.30

ANKLAGEN

Frankrig 2021

Instr: Yvan Attal Manus: Yvan Attal, Yaël Langmann

Medvk: Ben Attal, Suzanne Jouannet, Charlotte Gainsbourg, Pierre Arditi

Længde: 138 min. Prem: 10.11.2022

 

 

#MeToo-debatten udgør baggrunden for Yvan Attals glimrende ’Anklagen’, baseret på en roman af Karine Tuil, om den celebre journalist Jean (Pierre Arditi) og feministen og forfatteren Claire (Charlotte Gainsbourg), der er skilt, lever hver sit succesrige liv og har et venskabeligt forhold. Deres fælles søn, Alexandre (Ben Attal), går på Stanford og mødes efter en fest med jødiske Mila (Suzanne Jouannet) i et skur, hvorefter han anklages for voldtægt. Familiens krise bliver ikke mindre, da Mila viser sig at være datter af Claires nye kæreste og hans ortodoks-jødiske ekskone. Er den forkælede rigmandssøn skyldig, eller lyver pigen pga. religion og æresbegreber? Attal giver et begavet indblik i de mange aspekter, der får betydning for afkodningen af sandhed og løgn og viser mesterligt det etiske dilemma – hvor svært det kan være at dømme i sager om samtykke og overgreb, hvor påstand står mod påstand, og det at opnå reel indsigt er nærmest umuligt. ’Anklagen’ undgår velsignet at levere klare svar eller pege fingre, men undersøger kompleksiteten i sådanne sager, der ofte har en nyfigen, sensationshungrende og unuanceret fordømmende offentligheds bevågenhed. Her er ingen vindere, kun ødelagte liv. En absolut seværdig film.

Mandag d. 20. november og onsdag d. 22. november kl. 17.30

REGNEN SKYLLER ALT BORT

Sydkorea, Japan 2022

Instr: Hirokazu Koreeda Manus: Hirokazu Koreeda

Medvk: Song Kang-Ho, Gang Done-won, Lee Ji-eun

Længde: 129 min. Prem: 26.1.2023

 

Filmen skildrer et gammelt koreansk fænomen omkring babyhandel/adoption. I dette tilfælde følger vi en ung fortvivlet kvinde, der afleverer sin baby ved en kirkelig organisations ”babykasse” og senere fortryder, og en lille vaskeriejer, der er i klemme økonomisk, og som sammen med et tidligere plejehjemsbarn forøger sin indtægt ved at finde nye forældre til babyer, som lægges ved kassen, som de så hugger. Og to kvindelige betjente, der er i hælene på babyhandlerne… Det er en film helt i tråd og på niveau med Shoplifters, som den sydkoreanske mesterinstruktør Kore-Eda fik guldpalmen i Cannes for i 2018. En humanistisk og rørende film, mere komedie end thriller, af en filmskaber, som elsker sine ”små” mennesker, der er kommet i klemme i samfundet. Trods sit alvorlige emne efterlader filmen

én glad og varm om hjertet.

Mandag d. 4. december og onsdag d. 6. december kl. 17.30

BANSHEES OF INISHERIN

Irland, England, USA 2022

Instr: Martin McDonagh Manus: Martin McDonagh

Medvk: Colin Farrell, Brendan Gleeson og Carry Condon 

Længde: 109 min. Prem: 26.1.2023

 

Filmen foregår I 1923 på en af Aran-øerne vest for den irske by Galway, en tid og et sted, hvor arbejderklassen kunne fornøje sig med at drikke, spille musik og snakke sammen. Et par af vennerne er malkebonden Padraic, en godmodig, simpel mand, og den lidt mere ambitiøse violinspiller Colm. En dag meddeler Colm, at hvis han skal udrette noget i sit liv, for eksempel færdiggøre en melodi, må han holde op med at lytte til Padraics sludder. Padraic føler sig forvirret og stødt, og filmen skrider frem mod et blodigt opgør, da Colm truer med at skære en af sine fingre af for hver gang, Padraic taler til ham. Og gør det!  Filmen rummer både humor og tragik, den er en medrivende og overraskende fortælling om relationer, ambitioner, drømme og håb og om, hvordan to mennesker ved misforståelser og uheldige sammentræf på tragisk vis kan få ødelagt deres forhold. Filmens billedside er betagende, og naturen spiller en væsentlig rolle ligesom dyr – både inde i husene og ude – gør det. Nogle anmeldere kalder filmen et mesterværk og tror på en Oscar.

Mandag d. 8. januar og onsdag d. 10. januar kl. 17.30

SKOLEN VED VERDENS ENDE

Bhutan. Kina 2019

Instr: Pawo Choyning Dorji Manus: Pawo Choyning Dorji 

Medvk: Sherah Dorij, Uguen Norbu, og I. Hendup og mange andre

Længde: 110 min. Prem: 5.5.2022 

 

Ugyen, en ung mand i Himalaya-statens hovedstad Bhutan, har taget en læreruddannelse betalt af hans bedstemor, men han drømmer om en karriere som popsanger i Australske Sidney. I sit sidste år af sin uddannelseskontrakt med staten sendes han så ud til Lunana, den mest afsidesliggende skole i verden, otte dages hård vandring til den nærmeste provinsby. Han er parat til at stikke af igen, men bjergbønderne og især deres børn vinder hans modvillige hjerte. Filmen er en klassisk pædagogisk film om en lærer, der bliver vækket til sit ellers så slumrende kald af elevers vidensbegær og kærlighed. Filmen har en helt naturlig tone, for Lunanas fåtallige indbyggere spiller sig selv, og Ygyens samvær med lokalbefolkningen giver filmen en særlig autencitet. Gennem mødet med befolkningen og naturen forstår Ugyen, at han har forbindelse med et land, et folk, og en natur. En lille, enkel, rolig og hjertevarm film fra verdens ende.

Mandag d. 22. januar og onsdag d. 24. januar kl. 17.30

CHIARAS VALG

Italien, Frankrig 2021

Instr: Jonas Carpignano Manus: Jonas Carpignano

Medvk: Swami Rotolo, Claudio Rotolo, Grecia Rotolo og mange flere

Længde: 121 min. Prem: 8.9.2022

 

I en mindre by i Calabrien i Syditalien fejrer den 15-årige Chiara sammen med familien sin storesøster Giulias 18-års fødselsdag. Alt er fryd og gammen, som det plejer, men midt under festen forlader faderen huset, og pludselig eksploderer hans bil udenfor. Af medierne fremgår det, at han er eftersøgt for narkorelaterede forbrydelser, men ingen i familie vil fortælle hende, om anklagerne er sande. Hun må altså selv finde ud af, hvad der foregår, og egensindig og stærk må hun selv træffe valget: forblive en del af familieforretningen eller bryde helt med sin baggrund. Her skifter filmen stil fra myldrende familieskildring til et intimt studie af den unge kvindes karakter. Så filmen bliver på en gang et familiedrama og en fortælling om at blive voksen og tage ansvar for sit liv. Synsvinklen er hele tiden Chiaras, som ligesom mange af de andre roller spilles af amatører. Det giver filmen dens særlige autentiske præg.

Mandag d. 5. februar og onsdag d. 7. februar kl. 17.30

DECISION TO LEAVE

Sydkorea 2022

Instr: Park Chan-Wook Manus: Park ChanWook, Jeong Seokyeong

Medvk: Park Hae-il, Tang Wei, Go Kyong-Pyo

Længde: 138 min. Prem: 25.12.2022

 

Park Chan-wook, der lavede den elegante The Handmaiden over Sarah Waters roman og hævn-klassikeren Oldboy, har her begået et raffineret neonoir-mesterværk. Plottet er forførende simpelt: en ældre bjergbestigende rigmand dør, den unge, køligt-sensuelle enke Seo-rae (Tang Wei) kommer under mistanke og den søvnløse politimand Hae-jun (Park Hae-il fra Memories of Murder) skal opklare, om der er tale om mord, men fascineres af enken og mister overblikket og selvkontrollen. Begge figurers overflade krakelerer langsomt under opklaringsarbejdet, og ad snørklede veje med filmiske finesser som mange synsvinkelskift, brug af dybdefokus, match-cuts og andre ekstravagante teknikker tegnes et komplekst billede af, hvorledes sandheden ikke er en objektiv størrelse, slet ikke, når drifter og mørk sensualitet bliver en del af ligningen. Instruktøren henter bl.a. inspiration hos mesterenHitchkocks Skjulte øjne og En kvinde skygges, men er samtidig helt sin egen og bruger

selvbevidst også referencer til egen oeuvre. Filmen er stærkt anbefalelsesværdig.

Mandag d. 19. februar og onsdag d. 21. februar kl. 17.30

THE QUIET GIRL

Irland 2022

Instr: Colm Bairéad Manus: Colm Bairéad, Claire Keegan

Medvk: Carrie Crowley, Andres Bennet, Catherine Clinch

Længde: 95 min. Prem: 5.4.2023

 

Eller An Carlin Ciuin, som filmen hedder på irsk/gælisk. Filmen er den første film med skuespillere, der bruger irsk som førstesprog, hvad mindre end 10 % nu gør i Irland. Men ellers tales der ikke så meget i filmen, så hvad det angår, dækker titlen. Filmen foregår på en gård på landet, og stemningen og tempoet kan minde om den danske instruktør Frelle Petersens film fra Sønderjylland (Hundeliv, Onkel og Resten af livet). En lille 11-12 års pige vokser op i et fattigt og koldt miljø med mange søskende og en fader, der drikker. Hun mangler decideret omsorg, og da moderen skal føde en lille ny, sendes hun til en slægtning. Og her får hun den omsorg, hun trænger til, begynder at tale og blomstrer op. At omsorgen har en speciel grund, forstår hun og vi først senere. Det er en smuk og betagende film, der på rørende vis viser, hvad et barn har brug for. Med rette Oscar-nomineret.

Mandag d. 4. marts og onsdag d. 6. marts kl. 17.30

THE TRIANGLE OF SADNESS

Sverige, Frankrig, England 2022

Instr: Ruben Östlund Manus: Ruben Östlund

Medvk: Woody Harrelson, Harris Dickinson, Charibi Dean, Zlaktko Buric, Vicki Berlin, Dolly De Lion

Længde: 147 min. Prem: 22.9.2022

 

Filmen er en skarp og morsom samfundssatire. Først får vi præsenteret det gennemgående unge par, der lever af deres udseende som model og influencer. De er optaget af sig selv og penge og uden at vide det både morsomme og tragiske. Så følger det næste niveau af samfundssatire, hvor parret har vundet et cruise med meget rige mennesker, som kommer ud i en storm, forliser og lander på en øde ø, hvor rollerne i den grad byttes om. Instruktøren, der allerede med sine forrige film, Force Majeure og The Square, havde markeret sig stærkt, vandt fortjent guldpalmen i Cannes sidste år. Filmen er på en gang meget morsom og velspillet, samtidig med at den virkelig vil noget, nemlig tegne et barsk portræt af hvor det kapitalistiske klassesystem har ført os hen. Det er virkelig blændende!

Mandag d. 18. marts og onsdag d. 20. marts kl. 17.30

NELLY OG NADINE

Sverige 2022

Instr: Magnus Gertten Manus: Jesper Osmund, Magnus Gertten

Medvk: Anne Bianchi, Sylvie Bianchi, Nadine Hwang.

Længde: 92 min. Prem: 3.11.2022

 

Dokumentaristen Magnus Gertten skildrer i sin nye film, der som hans øvrige kredser om 2. verdenskrigs ofre, en usædvanlig kærlighedshistorie, der begynder i koncentrationslejren Ravensbrück med mødet mellem den belgiske sangerinde Nelly Mousset-Vos og den kinesiske officer Nadine Hwang, som forelsker sig, skilles ad ved krigens slutning, men genforenes året efter og drager til Sydamerika. Historien slutter med Sylvie Bianchi, en nordfransk gårdejer og Nellys barnebarn, der åbner mormoderens kiste og opdager de to kvinders exceptionelle livsforløb. Gertten blander gamle sort-hvide billeder med moderne farvefilm i sin effektive skildring dels af den ekstraordinære love story, dels af Sylvies sammenstykning af dagbøger, fotos og smalfilm til en fortid, der har været med til at forme hende, og som omskriver familiens historie. Dokumentaren er meget seværdig og rørende og et af Sveriges Oscar-bidrag.

NB: I forbindelse med den sidste filmforevisning onsdag d. 20. marts 2024 afholdes filmklubbens generalforsamling.